Werkgevers > Re-integratie

Re-integratie & verzuim

De kortste weg naar werk met een gezonde kijk op verzuim

Een zieke werknemer is voor iedereen en op alle vlakken vervelend. En het is in ieders belang dat degene zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Maar: wel met een gezonde kijk op verzuim en re-integratie. Frieswijk&Company is gespecialiseerd in tweede- en derde-spoor-trajecten.

Ons doel is om de werknemer zo snel mogelijk terug te laten keren naar het werk. Dat kan in jouw organisatie zijn, maar ook daarbuiten. Fijn voor jou als werkgever, want het werk moet gewoon doorgaan en financiële redenen tellen ook mee. Het is ook goed voor de werknemer — je houdt de drempel om weer aan de slag te gaan zo laag mogelijk. 

De opties voor een re-integratietraject

Voor re-integratie zijn er drie opties:

1e spoor: een andere functie binnen de organisatie als terugkeer in de huidige functie niet mogelijk is
2e spoor: een passende functie bij een andere werkgever
3e spoor: als je werknemer na 2 jaar arbeidsongeschiktheid nog geen andere werkplek heeft gevonden, kan Frieswijk&Company ondersteunen bij het vinden van een andere werkgever (als jij eigenrisicodrager bent voor WGA)

Frieswijk&Company helpt regelmatig bij tweede- en derde-spoor-trajecten. Heeft een arbeidsdeskundige bepaald dat je werknemer niet meer binnen jouw bedrijf aan het werk kan? Dan starten we het tweede spoor op: een passende baan vinden bij een andere werkgever. En ‘passend’ betekent dat de functie rekening houdt met én aansluit op de kwaliteiten en de functionele mogelijkheden van je werknemer. 

Een eigen re-integratiecoach: duurzaam en goed

Je werknemer krijgt een eigen re-integratiecoach toegewezen. Die is er voor je medewerker, maar ook voor jou als werkgever. De coach en je werknemer zoeken naar een functie die aansluit bij de functionele mogelijkheden, de competenties, kwaliteiten en interesses. Hoe we die ontdekken en helder krijgen? Met een werkervaringsplaats, een competentietest en opdrachten. Het doel: zorgen dat iemand met efficiënte opdrachten zelf tot antwoorden komt.

Het netwerk van Frieswijk&Company is breed en sterk. Handig, want zo is het voor je werknemer makkelijker buiten de gebaande paden te kijken en de horizon te verbreden. Daarbij helpen we je werknemer in het arbeidsritme te komen of te blijven — bijvoorbeeld door nieuwe ervaring op te doen in een werkervaringsplaats.

Deze aanpak verhoogt de kans op en motivatie voor een nieuwe, betaalde baan enorm.

Het inregelen van het verzuimproces

Daarnaast krijg je van ons advies over het inregelen van het verzuimproces, zodat de verzuimdossiers al vroeg in het proces voldoen aan de Wet Verbetering Poortwachter. Dat bespaart je een hoop tijd en moeite, want je hoeft in een later stadium geen dossiers meer te corrigeren. En mochten we het idee hebben dat er bij lopende dossiers niet aan de Poortwachter-procedure is voldaan, krijg je daar ook advies over. Want ontzorgen zit zelfs in de kleinste details en in het meedenken. 

Hoe een re-integratietraject werkt: goed, persoonlijk en op maat

Onze werkwijze is uniek dankzij onze persoonlijke aandacht en het op maat gemaakte plan. Dit is in een notendop hoe het werkt:

  • je neemt contact op met Frieswijk&Company
  • na afstemming met de betrokkenen plannen we een intakegesprek met de werknemer — dit kan bij de werknemer thuis, op ons kantoor in Arnhem, op neutraal terrein of online
  • we stellen een trajectplan op — geheel op maat, met concrete doelen en afspraken
  • volop aandacht voor zelfanalyse, oriëntatie op beroepen en de arbeidsmarkt en het ontwikkelen of verbeteren van sollicitatievaardigheden
  • actief solliciteren
  • je ontvangt om de drie maanden een uitgebreide rapportage met daarin de gemaakte stappen — uiteraard volgens de Wet Verbetering Poortwachter

Praktische informatie

Een re-integratietraject (2e of 3e spoor) duurt vaak negen maanden. Langer komt ook voor. 

Onder andere deze werkgevers huurden Frieswijk&Company in voor succesvolle re-integratietrajecten

In mijn rol als casemanager verzuim bij Sensire heb ik kennis gemaakt met Cindy als begeleider van 2e spoor trajecten. Ik heb Cindy ervaren als gedreven, mensgericht en professioneel. Zij is het type dat net even verder gaat om tot daadwerkelijke herplaatsing te komen van de mensen die ze begeleid. Alleen doen wat moet op basis van wetgeving is niet wat bij haar past. Bovendien denkt ze pro-actief mee met cases en geeft goed advies.

— Danielle Daamen – de Ridder

Vanuit Liemerije werk ik een aantal jaren samen met Cindy. Vanuit haar huidige functie, maar ook vanuit opdrachten met re integratie, stelt ze regelmatig kandidaten voor. Daarbij ervaar ik een deskundig iemand die haar vak verstaat, maar de mens, achter de mens niet vergeet. Hierdoor al een aantal kandidaten met succes mogen verwelkomen.

— Harold Koentjes
Interim Manager Wonen en Zorg
Kwadrant Groep