Gemeenten > Arbeidsmarktklaar

Arbeidsmarktklaar

Klaar voor de arbeidsmarkt? Af!

Klaar voor de arbeidsmarkt? Wat is dat eigenlijk en wanneer ben je dat? Als jij (op)nieuw de arbeidsmarkt op gaat, dan wil je het liefst dat het soepel verloopt. Toegegeven: je kan allerlei organisaties, branches en banen uitproberen. Je kan het ook efficiënt aanpakken door voor coaching te kiezen die jou klaarstoomt voor de arbeidsmarkt. Waar we onder andere aan werken? Weten wat je wil, je frustraties wegwerken en je zelfvertrouwen een boost geven.

Arbeidsmarktklaar zijn begint met weten wat je wil

Een nieuwe baan waar jij je als een vis in het water voelt — dat is waar je voor gaat. Maar dan moet je wel weten wat je wil, waar je goed in bent en wat jou blij maakt. Wat wil je écht? Hoeveel uren wil je draaien, wat is je maximale reisafstand, wat wil je verdienen en welke (voor)waarden vind je belangrijk? Wat mis(te) je in je vorige baan, wat spreekt jou daar niet aan en welke talenten zet je nu niet in? Antwoorden op deze vragen brengen je al een eind in de goede richting.

Werk aan je (ontslag)frustratie

Is je contract niet verlengd, ben je bij je vorige baan weggegaan, omdat je tegen bepaalde zaken aanliep of ben je ontslagen vanwege een reorganisatie? Veel mensen voelen boosheid of verdriet om de manier waarop zij niet helemaal vrijwillig vertrokken bij hun vorige werkgever. Die gevoelens mogen er uiteraard zijn — het is alleen niet slim om op een sollicitatie af te geven op de organisatie waar je vandaan komt. Grote kans dat degene bij wie jij solliciteert jouw negatieve gevoelens oppikt. En laten we eerlijk zijn: je nieuwe werkgever wil ook niet dat je ooit zo over hen praat. Al ben je nog zo getalenteerd en ‘geknipt voor de baan’, als andere kandidaten puur positiviteit uitstralen en alles aan hen laat zien dat zij er klaar voor zijn, kan het zomaar zijn dat jij een afwijzing te pakken hebt. Zorg dus eerst dat je je gevoelens een plek geeft, voordat je op een nieuwe plek in een nieuwe organisatie aast.

Betreed de arbeidsmarkt met zelfvertrouwen

Geen waardering krijgen op je werk, al jaren hetzelfde doen en het gevoel hebben dat je ‘stil staat’ — genoeg dingen op te noemen die je zelfvertrouwen een knauw kunnen geven. Misschien vraag je je af of je wel goed genoeg in je werk bent om dat bij een andere werkgever te doen. Of je voelt je onzeker, omdat je een nieuwe functie en andere werkzaamheden wil. Niets menselijkers dan onzekerheid, maar als jij niet in jezelf gelooft, waarom je nieuwe werkgever dan wel? Werk aan je zelfvertrouwen. Bijvoorbeeld door je goed te kleden voor een sollicitatie, dan voel jij je automatisch ook goed. Werk aan je houding: loop rechtop en maak oogcontact met je (hopelijk) nieuwe collega’s. Bereid je goed voor, door onder andere een lijstje te maken met dingen waar jij goed in bent.

Coaching om jezelf klaar te stomen voor de arbeidsmarkt

Frieswijk&Company weet als geen ander dat het makkelijker is een nieuwe baan te vinden als je klaar bent voor de arbeidsmarkt. Wil jij jezelf klaarstomen voor de arbeidsmarkt van nu? Coaching van Frieswijk&Company helpt je…

 • je cv, motivatie en persoonlijke profilering neer te zetten als een ijzersterke fundering
 • je specifieke kwaliteiten, zoekrichting en kerncompetenties vinden en verwoorden
 • gerichte en persoonlijke motivatiebrieven zijn — die níet onderop de stapel belanden
 • mogelijkheden op sociale media ontdekken en je profiel(en) professionaliseren
 • effectief te netwerken
 • een persoonlijke pitch klaar te hebben en te werken aan je personal branding
 • verschillende gespreksstijlen herkennen en daarop inspelen
 • je communicatiestijl af te stemmen op degene bij wie je solliciteert
 • om te gaan met weerstand in een sollicitatiegesprek
 • oefenen met een trainingsacteur

Tijdens deze coaching leer je alles over de arbeidsmarkt en actuele manieren van solliciteren. Je oefent je vaardigheden en gesprekken. Ideaal voor iedereen die aan de slag wil met de eigen loopbaan en/of zich (op)nieuw begeeft op de arbeidsmarkt.

Praktische informatie

De coaching bestaat uit:

 • intakegesprek
 • 8 individuele sessies

‘Ik wil dit werk zo lang mogelijk blijven doen’ – Lisette (bannerfoto)